DSW-verzekeringsbaas Oomen: 'Schrappen spoedopvang kan levens kosten'

ZOETERMEER - Het opdoeken van spoedeisende hulp in ziekenhuizen kan mensenlevens kosten. Dat zegt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Het is de enige verzekeraar die tegen de plannen is om spoedopvang te centreren in minder ziekenhuizen.
Het plan van zorgverzekeraars zou betekenen dat de afdelingen in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, het Bronovo in Den Haag en het Diaconessehuis in Leiden de spoedafdelingen zouden moeten sluiten. Patiënten zouden daardoor uit moeten wijken naar andere ziekenhuizen.
Volgens onder andere zorgverzekeraars CZ en Menzis is een ziekenhuis dichtbij huis geen garantie dat je ook goede zorg krijgt. Verzekeraar DSW denkt daar echter heel anders over. 'Een ziekenhuis dichtbij is altijd de insteek geweest van het kabinet en levert goede en vaak hele efficiënte en effectieve zorg', zegt Oomen.

'Geen recht van bestaan'

Volgens de directeur hebben de ziekenhuizen zonder de spoedopvang geen recht meer van bestaan. 'Als je de spoedeisende hulp weg haalt, haal je ook de geboortezorg en een hoop omzet weg.'
De Zoetermeerders zijn woedend over de plannen. Zeker 4.000 mensen hebben op internet de petitie ‘Handen af van eerste hulp en IC LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer’ getekend.