Oude Indische fotoalbums na jaren herenigd met familie

DEN HAAG - Zestien oude Indische fotoalbums waarvan de eigenaren jarenlang onbekend waren, zijn terug bij familie in onder meer Den Haag. Dat is het resultaat van de actie Foto vindt familie van het Tropeninstituut in Amsterdam.
Daar liggen nog honderden albums met familiekiekjes uit het voormalige Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Het weerzien met de beelden is erg emotioneel, zo is zondagochtend te horen in het VPRO-programma OVT.
Voor veel ouderen zijn de foto's de enige tastbare herinnering aan een fijne jeugd in de tropen. Zij verloren al hun bezittingen in de oorlog en de vrijheidsstrijd daarna. De albums geven een beeld van die oude tijd, de tempo doeloe, die voorgoed voorbij is. Er zijn plaatjes van de huizen, interieurs, kennissen en familie.
Afduwen was traditie
Veel gefotografeerd is ook het 'afduwen'. waarbij op een passagiersschip uitgebreid afscheid werd genomen van mensen die naar Nederland vertrokken. Ze moesten van boord als de scheepstoeter ging. Het Tropeninstituut hoopt dit jaar nog meer eigenaren van de familie-albums op te sporen.