Haatimam verdwijnt via dienstlift uit Haags stadhuis

DEN HAAG - Ondanks een klein protest van de Groep ter Linden in het Atrium van het Haagse stadhuis, is het bezoek van ‘haatimam’ Haitham al-Haddad aan de Partij van de Eenheid rustig verlopen.
De sjeik bleef zorgvuldig voor de pers en andere belangstellenden in het Haagse stadhuis verborgen. Hij ging via een dienstlift naar binnen en buiten en zou met een auto met een diplomatiek kenteken zijn vertrokken.
Volgens raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de eenheid, die de imam had uitgenodigd, was met de beveiliging van het stadhuis afgesprokendat de imam niet via de gewone ingang van het stadhuis naar binnen ging.

Positief bezoek

De raadsleden van de Partij van de Eenheid keken na afloop terug op een positief bezoek. ‘Een heel wijze man,’ aldus Van Doorn.
De Britse imam Haitham al-Haddad is omstreden omdat hij tegen een scheiding van kerk en staat is. Hij pleit voor het invoeren van strenge shariaregels. En voor bijvoorbeeld het stenigen van afvallige moslims. Ook zou hij zich in het verleden zeer negatief hebben uitgelaten over joden.

'Constructief gesprek'

Maar volgens fractievoorzitter Abdoe Khoulani van de PvdE is dat allemaal niet waar. ‘Dat is uit zijn context gerukt.’ Khoulani: ‘De sheik is geen haatimam. Wij hebben een heel constructief gesprek gehad.’
Daarbij zou de imam volgens Khoulani hebben gezegd dat moslims en Nederland moeten deelnemen aan de democratie en moeten stemmen op een partij die bij hen past.