Instellingen

Zoetermeerse zusjes van Kerkhof vechten tegen tranen na verlies in Sotsji

sanne-kerkhof-valt-tijdens-aflossing
sanne-kerkhof-valt-tijdens-aflossing

DEN HAAG - De Nederlandse shorttracksters zijn er maandag bij de Olympische Spelen in Sotsji niet in geslaagd de finale te bereiken op de aflossing. De Zoetermeerse zusjes Yara en Sanne van Kerkhof, de Haagse Lara van Ruijven en Jorien ter Mors sneuvelden in hun halve finale. Yara van Kerkhof botste met een Italiaanse, kwam ten val en kreeg een straf.

Ontgoocheld verlieten de Nederlandse shorttracksters maandag het Iceberg Skating Palace van Sotsji nadat ze door een 'penalty' in de halve finales van de aflossing zelfs een ticket voor de olympische B-finale misliepen.

Bij een wissel van Yara van Kerkhof op haar zus Sanne raakte de laatste de Italiaanse Lucia Peretti. De Nederlandse viel, maar werd wel bestraft door de jury wegens ongeoorloofd handelen. 'In onze ogen kwamen de Italianen ons niet op de juiste manier voorbij, het was geen fout van ons', zei Yara van Kerkhof, de jongste van de twee.

Tranen

Haar oudere zus vocht tegen haar tranen. Waar gehoopt was op een finale bij haar laatste olympische optreden, werd het een straf en geen klassering. 'Het is niet te bevatten', zei ze. 'Ik viel op mijn billen, niet op mijn zij. Dan is het duidelijk dat je van achteren bent aangereden. Hier hebben we 4 jaar voor getraind. Op zo'n manier het toernooi verlaten is niet leuk.'

'Vooral voor Lara (Van Ruijven) en Sanne is dit erg. Voor mij komen er nog drie afstanden maar zij zijn klaar', zei Yara van Kerkhof. Die reactie kwam overeen met die van Jorien ter Mors, die nog een vol programma heeft met ook nog optredens op de langebaan: 'Dit is ook topsport. Je wint en je verliest. Maar helemaal terecht vond ik de beslissing niet. We verwerken het allemaal op onze eigen manier.'