West-Safari: 'Als je niet voor je plek vecht, lig je er uit met shorttrack'

ZOETERMEER - Het Nederlandse lange afstandsschaatsen staat op eenzame hoogte. Na drie gouden medailles op de Winterspelen in Sotsji hopen de shorttrackers stiekem ook op een succes. De hoop is maandag gericht op de Zoetermeerse zusjes Sanne en Yara van Kerkhof op de 3000 meter relay.
Om de prestaties van Sanne en Yara te volgen spreken we af met shorttracker Benny Bruggemans uit Voorburg. Hij kent de zusjes nog van IJsvereniging Zoetermeer, toen ze klein waren en begonnen met schaatsen: ‘Je zag toen al dat ze een pitbullmentaliteit hadden. Vooral Yara. Ze laat zich niet snel opzij zetten. Ze gaat er vol voor.’
Op de 3000 meter relay zijn er twee halve finales, waarbij steeds vier teams aan de start staan. Een team bestaat uit vier sporters, die elkaar steeds afwisselen en bij de wissels vooruitduwen. Een ronde is 111 meter lang en met een snelheid van meer dan 40 kilometer per uur komt het dus aan op het betere bochtenwerk en tactiek.

Spektakel

Dat shorttrack niet zo populair is in Nederland, komt volgens Benny omdat het toch minder bekendheid geniet. Maar in het buitenland is het juist andersom. Tijdens de Winterspelen in Vancouver was shorttrack na ijshockey het best bekeken onderdeel. En dat heeft waarschijnlijk te maken met het spektakel op het ijs: ‘Het is eigenlijk de wet van de jungle. Als je niet voor je plek vecht, lig je er uit.’
Vooraf dicht Benny het Nederlandse damesteam zeker een medaillekans toe. China en Korea zijn de favorieten, maar Nederland zou daar zomaar tussen kunnen zitten. Hoofdrol is weggelegd voor Yara van Kerkhof, die voor Nederland zal finishen.

Straf

Halverwege de tweede halve finale schaatst Yara van Kerkhof voor Nederland op een tweede plek. Voldoende voor een plek in de finale. Maar bij de wissel met haar zus Sanne gaat het mis. Terwijl ze wordt voortgeduwd komt ze in aanraking met een Italiaanse schaatser en gaat onderuit. Even is er onduidelijkheid wat er gebeurde.
Benny hoopt op diskwalificatie van het Italiaanse team, maar tot zijn verbazing krijgt het Nederlandse team de straf. En daarmee lopen de zusjes Sanne en Yara van Kerkhof ook de kleine finale mis. Balen voor Benny. Maar ook dat hoort bij het shorttracken.