Zwarte Piet pleegt overval op koerier in Leiden: 2,5 jaar cel geëist in hoger beroep

Archieffoto
Archieffoto
LEIDEN - Tegen een vrouw is maandag in hoger beroep 2,5 jaar cel geëist in de rechtbank in Den Haag. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij verkleed als Zwarte Piet een overval heeft gepleegd op een koerier in Leiden.
De koerier werd op 3 december 2011 ’s morgens overvallen. Eerst kwam één Zwarte Piet in zijn auto zitten, later hielp de verdachte vrouw mee.
De vrouw werd eerder al veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf, terwijl het OM toen 3 jaar had geëist. In het hoger beroep blijft het OM dus bij de straf die de rechter al had opgelegd.

Zwarte Piet met pistool

Het slachtoffer had op de betreffende ochtend net een pakketje bij een klant afgeleverd toen hij werd overvallen. Toen hij de auto weer instapte, stapte tegelijkertijd een Zwarte Piet in. De Piet richtte een vuurwapen op de koerier en zei: ‘Rijden, rijden, niet kijken, doorrijden. Denk om je leven. Wat heb je allemaal bij je?’
De koerier moest van de dader naar een industrieterrein rijden en daar parkeren en uitstappen. Het slachtoffer zag een grijze Peugeot 206 langsrijden, waar ook een Zwarte Piet in zat. Dat is de vrouw die maandag in hoger beroep ging. De Zwarte Pieten reden achter elkaar weg. De auto van de koerier is later teruggevonden, maar er waren verschillende pakketjes met telefoons uit zijn auto verdwenen.

Eis

‘Het gaat om een heel ernstig feit’, aldus het OM. De advocaat-generaal vindt het extra erg dat de daders in het openbaar geweld hebben gebruikt, terwijl zij verkleed waren als Zwarte Piet: ‘Jonge kinderen hadden het kunnen zien.’
Het OM draagt ook aan dat het de daders blijkbaar niets kon schelen dat de koerier door hun actie een trauma op had kunnen lopen en dat zij heel uitgekookt te werk zijn gegaan door juist op 3 december als Zwarte Piet verkleed te gaan.  Op die manier waren ze moeilijk herkenbaar, maar vielen ze toch niet op in het straatbeeld.

Rol van vrouw

Het OM beaamt dat de vrouw niet zo’n grote rol had als de Zwarte Piet met het pistool, maar dat ze toch zeker schuldig is. Ze liet zelfs haar bankrekening gebruiken voor de aanschaf van het pistool en wist dat de andere Zwarte Piet die zou gaan gebruiken. De Zwarte Piet met het pistool is al veroordeeld en kan niet meer in hoger beroep.
De rechter doet over twee weken uitspraak.