Kurhaus achter slot en grendel tijdens kerntop

DEN HAAG - Het Kurhaus in Scheveningen zal tijdens de kerntop afgeschermd worden door ondoorzichtige hekken. Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag maandagavond. Tijdens de kerntop verblijven enkele wereldleiders in het Kurhaus Hotel.
Het gebied om het gebouw en de boulevard wordt afgegrendeld om de veiligheid van de hotelgasten te garanderen. Het strand blijft wel toegankelijk voor publiek, ook het gedeelte voor het Kurhaus. Het is echter verboden om te zwemmen, te varen en te surfen, zo meldt politiechef Paul van Musscher.
Doordat het Kurhaus is afgegrendeld, moeten ook de winkels en cafés eronder dicht tijdens de top. Daar worden ze niet voor gecompenseerd, zei Van Aartsen.

Strengere veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen zijn strenger dan bij de vorige grote conferentie in Den Haag. Toen sliep onder andere Hillary Clinton, de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in het Kurhaus. Van Aartsen: 'Ik ben zelf ook minister geweest. Daar is men wat minder voorzichtig mee dan met wereldleiders.'
Maar nu had Nederland volgens de burgemeester geen andere keus: 'Wij zijn gewend dat ministers en burgemeesters fietsen. Ik ook. Gelukkig is dat nog steeds mogelijk. Maar we moeten doen wat van ons wordt gevraagd. Anders komt men niet naar Nederland, en deze top is gunstig voor Nederland.'

8.000 hotelkamers gereserveerd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, naast het Kurhaus, zo'n 8.000 hotelkamers gereserveerd voor de delegaties die Den Haag bezoeken. Ook Hotel des Indes en wat Amsterdamse hotels huisvesten hoogwaardigheidsbekleders.
Verder zegt Van Aartsen te balen van alle 'onzinverhalen' over de kerntop. Volgens Van Aartsen is in de media het beeld ontstaan dat Den Haag tijdens de NSS een fort is dat op slot gaat, maar dat is volgens de burgervader helemaal niet waar. 'Een gemeente als Wassenaar ligt aan de A44, die heeft veel meer problemen dan onze gemeente', volgens Van Aartsen.