Instellingen

West-Safari: Oma pinkt een traantje weg als snowboarder Dimi de Jong valt

Familie moedigt snowboarder Dimi de Jong aan tijdens Olympische Spelen

DEN HAAG - Grote onduidelijkheid dinsdagochtend of de Haagse snowboarder Dimi de Jong van start gaat op het spectaculaire onderdeel half-pipe. Het dooit in Sotsji en de baan zou zijn afgekeurd. Een half uur later wordt alsnog groen licht gegeven voor de eerste heat.

De West-Safari haast zich naar het partycentrum Madestein, waar de thuisgebleven familieleden de wedstrijd volgen op een groot televisiebeeldscherm. De stemming zit er goed in. Opa, oma, tantes, nichtjes en neefjes dragen allemaal oranje shirtjes met de opdruk ‘Go Dimi de Jong’.

Ze zijn met trots vervuld. Door het behalen van de Olympische Spelen is Dimi nu al een held voor hun. Ook als hij niet de halve finale haalt.  De familie leeft zo mee dat ze vannacht niet of nauwelijks hebben geslapen: ‘Ik heb er buikpijn van.’

Gebroken pols

Dimi start als 15e. Dat lijkt gunstig, want dan weet hij wat de concurrentie heeft gedaan. En dat is niet best, want het lukt bijna niemand om zich staande te houden. Maar de vraag is of Dimi zich wel staande kan houden. Bovendien is er een probleem, want Dimi snowboard met een gebroken pols. Ze moeten er niet aan denken dat hij ook valt.

Toch moet Dimi er ook aan geloven. Hij begint goed en de familie juicht mee. Maar het gejuich slaat halverwege om in ongeloof als de Haagse snowboarder ook onderuit gaat. Wat ging er mis? ‘Hij landde te laag. Hij ging iets te hard. Het ligt aan de halfpipe.’ Oma houdt het niet droog, zij pinkt een traantje weg.

Extra spannend

Maar er is nog geen man over boord, want alle snowboarders mogen nog een keer starten. De beste run telt. En als de andere Nederlander zonder te vallen zijn tweede run afrondt zonder te vallen, gaat de familie De Jong er weer in geloven. Dimi moet bij de eerste negen eindigen om de halve finale te halen.

Het geloof in die halve finale is helemaal terug als onze snowboarder tijdens de tweede run wel op de been blijft. De jury maakt het extra spannend door lang op zich te laten wachten met de score. Die is 64,25 en Dimi staat op dat moment zelfs op die negende plek.

Kampioen

Maar de Olympische droom wordt ernstig verstoord als even later een Japanse snowboarder hoger scoort. Uiteindelijk eindigt de Hagenaar als 12e. De teleurstelling is groot, maar de familie blijft achter hun Dimi staan: ‘Voor ons is hij al een kampioen.’ En wat de West-Safari betreft verdient deze familie ook een gouden plak voor hun enthousiasme en saamhorigheid.

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week volgen verslaggevers Arbel Eshet en Rob Vlastuin de verrichtingen van onze sporters tijdens de Olympische Spelen. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.