Demonstreren tijdens kerntop mag tot vlakbij World Forum

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) bij het World Forum, tijdens de Afghanistan-conferentie van 2009.
Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) bij het World Forum, tijdens de Afghanistan-conferentie van 2009.
DEN HAAG - Er zijn nog geen demonstraties gepland rond de grote kerntop, die eind maart in Den Haag wordt gehouden. Dat heeft de gemeente Den Haag laten weten.
Op 24 en 25 maart praten bijna 60 wereldleiders in het World Forum in Den Haag over nucleaire veiligheid. Het wordt de grootste top ooit in Nederland gehouden. Onder de deelnemers is de Amerikaanse president Barack Obama. Ook landen als Israël, Rusland, Egypte, Saudi-Arabië en China praten mee.
Om de hoge gasten te beveiligen, worden ongekende maatregelen genomen. Zo worden er elke dag 13.000 agenten ingezet. Dat is vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. De snelweg van Schiphol, waar de leiders aankomen, naar Den Haag wordt geheel of gedeeltelijk afgesloten.

Aanmelden tot een paar dagen voor de kerntop

Wie in Nederland een demonstratie wil organiseren, moet dat vooraf aanmelden bij de gemeente. Dat kan tot een paar dagen voor de geplande datum. Demonstreren is een grondrecht, ook tijdens de top, benadrukt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.
'Als je aan land X verbonden bent en je hebt bezwaren tegen land Y, dan mag je demonstreren, tot vlakbij het World Forum. Het is business as usual voor ons. We kunnen veel aan, we hebben de meeste ervaring van Nederland met demonstraties', aldus de Van Aartsen.