Naaktlopers Delftse Hout in hoger beroep tegen boetes

Naaktstrand
Naaktstrand
DELFT - De belangenorganisatie voor naaktrecreatie en naturisme in Nederland, NFN, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter tegen acht naaktrecreanten. De acht mensen zijn nog niet vrijgesproken van naakt recreëren op het naaktstrand bij Delftse Hout in Delft.
Op 28 januari werden van de 43 bezoekers, die in de zomer van 2013 een boete kregen, 34 personen vrijgesproken. Ondanks de vele vrijspraken is de NFN niet blij met het vonnis van de rechter. De acht mensen die niet meteen zijn vrijgesproken, gaan in overleg met de NFN in hoger beroep tegen het vonnis. 
De NFN vindt het gestelde criterium van 150 strandbezoekers om te bepalen of het strand geschikt is voor naaktrecreatie, willekeurig. Volgens de belangenorganisatie ‘kan de geschiktheid niet zijn veranderd met een getalscriterium’.

'Gebied is veranderd'

Tijdens de rechtszaak in januari stelde de rechter dat het gebied de afgelopen jaren zo veranderd is, dat het niet meer geschikt is om naakt te recreëren. Toen het strand in 1984 werd aangewezen voor naaktrecratie maakten veel minder mensen gebruik van het gebied. Nu heeft het volgens de rechter meer de functie van stadspark door de komst van woonwijken. Het naaktstrand heeft geen beschutting waardoor het overloopt in het 'gewone' strand. Verder moeten geklede badgasten ook de faciliteiten delen met de naaktrecreanten. Hierdoor kunnen andere recreanten volgens de rechter 'ongewenst geconfronteerd worden met de naaktlopers'.
De kantonrechter gaf tijdens zijn uitspraak aan dat als er meer dan 150 mensen, waaronder ook gezinnen met kinderen, aanwezig zijn, de Delftse Hout niet geschikt is voor naaktrecreatie.
Hoger beroep
Zowel de bekeurden als de NFN vinden dat de strandlocatie geschikt was voor naaktrecreatie ten tijde van de bekeuringen en willen dit graag bevestigd zien in hoger beroep.
Zij worden juridisch bijgestaan door advocaat Gerard Spong.