Boekhandelketen Polare krijgt uitstel van betaling

DEN HAAG - Boekhandelketen Polare is dinsdag uitstel van betaling (surseance) verleend. Dat heeft een woordvoerder van Polare, dat onder andere vestigingen in Den Haag en Leiden heeft, gezegd.
Advocaat Kees van de Meent is door de rechter benoemd tot bewindvoerder. 'Een surseance is bedoeld om te bekijken of het bedrijf kan worden voortgezet', zei De Meent. Het bestuur van Polare heeft daar plannen voor gemaakt en die ga ik nu eerst bestuderen.'
Polare kondigde vrijdag al aan surseance aan te vragen. De keten zag geen andere uitweg, nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Uitstel van betaling is vaak het voorportaal naar een faillissement.

Financiële problemen

Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, verkeert al enige tijd in financiële problemen. Twee weken geleden besloot het bedrijf alle twintig vestigingen in Nederland te sluiten.
De sluiting was tijdelijk en nodig voor 'een strategische heroriëntatie', zo liet het bedrijf toen weten.

Onderhandelingen over reddingsplan

De afgelopen weken onderhandelde Polare, dat zucht onder een schuldenlast van 21 miljoen euro, met banken en leverancier CB, voorheen Centraal Boekhuis, over een reddingsplan.
De banken, ING en ABN Amro, waren volgens Polare bereid een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar boekenleverancier CB wilde niet meewerken. Volgens CB was het financiële risico te groot. Ook hadden uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.

Investeringsmaatschappij ProCures

Polare telt circa 400 werknemers in Nederland en is eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij ProCures, die sinds vorig jaar zomer ook de winkelketen Free Record Shop in handen heeft.