Rijswijk neemt nog geen maatregelen tegen parkeeroverlast

Dick Jense.
Dick Jense.
RIJSWIJK - Wethouder Dick Jense (Onafhankelijk Rijswijk) van Verkeer en Vervoer weigert maatregelen te nemen tegen de parkeeroverlast in de wijken Oud Rijswijk, Cromvliet en Te Werve. Verschillende fracties in de gemeenteraad van Rijswijk hadden daarom gevraagd, maar de wethouder wil meer tijd.
Sinds kort moet in het Haagse stadsdeel Laak betaald worden voor een parkeerplaats. Om dat te omzeilen parkeren bewoners van Laak hun auto in de naastgelegen Rijswijkse wijken. Daardoor is er voor de bewoners van die wijken bijna geen parkeerplek meer. Dat is de bewoners, en ook de partijen in de Rijswijkse raad, een doorn in het oog.
Wethouder Jense werd in de raadsvergadering gevraagd snel met maatregelen te komen. Zo opperden verschillende partijen om, net als Den Haag, ook maar betaald parkeren in te voeren. Ook zou een vergunningensysteem kunnen worden ingevoerd voor de bewoners van de eerdergenoemde wijken, waarbij de vergunning gratis is. De kosten die met dergelijke maatregelen gepaard gaan moeten volgens Gemeentebelangen Rijswijk verhaald worden op de gemeente Den Haag. Immers, 'de vervuiler betaalt', volgens raadslid Idzard Fischer (Gemeentebelangen).   

Simpele oplossingen niet juridisch haalbaar

Eerst moet het probleem goed in kaart worden gebracht. 'Simpele oplossingen zijn juridisch vaak niet haalbaar', zei hij de raad. 'Achter een kop koffie kunnen we allemaal heel gemakkelijk het parkeerprobleem oplossen, maar ik verzeker u: in het echt is het veel moeilijker. Wel tien keer moeilijker', aldus Jense.
Het gratis verstrekken van parkeervergunningen mag bijvoorbeeld juridisch niet, omdat Rijswijkers in andere delen van de gemeente wel voor hun parkeervergunning moeten betalen. Ook het invoeren van betaald parkeren is makkelijker gezegd dan gedaan, volgens Jense.

Fout parkeren wordt nog niet beboet

Bij een controle bleek 25 procent van de geparkeerde auto's in de Rijswijkse wijken geregistreerd te staan in Den Haag, terwijl 20 procent niet geregistreerd stond in Den Haag of Rijswijk. Dat zijn volgens de wethouder waarschijnlijk lease-auto's. Zo'n 8 procent van de auto's had een buitenlands kenteken.
Wijkbewoners die geen plek kunnen vinden, parkeren nu op groenstroken of hoeken. Daar gaat de gemeente Rijswijk tot eind volgende week nog niet tegen optreden. 'Alleen auto's die de doorgang belemmeren, of ervoor zorgen dat hulpdiensten er niet langs kunnen, krijgen een bekeuring', zei burgemeester Michel Bezuijen (VVD).

College komt met brief

De gedupeerde bewoners kunnen binnenkort een brief verwachten, waarin het college van burgemeester en wethouders duidelijkheid zal proberen te scheppen.