Aanleg Maximabrug mag doorgaan

ALPHEN AAN DEN RIJN - De aanleg van de Maximabrug over de Oude Rijn in Alphen aan den Rijn mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald in een rechtszaak die door bezorgde inwoners was aangespannen.
Ook mogen bestaande wegen worden heringericht en nieuwe wegen aangelegd om de brug te ontsluiten. Stichting Landschappelijk Lint Lagewaard Landlustweg, Bewonersvereniging Goren Oord en de vereniging Maak het Hart niet te Hard maakten bezwaar tegen de verbinding. Zij hebben liever een tunnel, omdat de brug voor veel geluidsoverlast en luchtvervuiling zou zorgen.
De provincie zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de aantasting van hun woongenot. Verder zouden zeldzame diersoorten als de rugstreeppad en de steenuil bedreigd worden door aanleg van de brug. De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.
'Steenuil in gevaar' 
De discussie over de precieze plaats van de Maximabrug heeft jaren geduurd. De zuidoever van de brug komt nu te liggen tussen de Leidse Schouw en de Genielaan in de gemeente Alphen aan den Rijn. De noordoever van de brug komt bij de Gnephoek in Alphen aan den Rijn.