CDA Den Haag wil 35 miljoen extra voor ouderen

DEN HAAG - Het CDA in Den Haag wil de komende vier jaar 35 miljoen extra uitgeven aan ouderen. Het grootste deel daarvan, 30 miljoen, gaat naar thuiszorg. Verder wil de partij de niet bezuinigen op de taxibus, 750.000 euro uittrekken voor de wijkbussen en boodschappen begeleidingsdienst, zes ton voor sportcoaches en vier ton voor vrijwilligerswerk.
De partij neemt hiermee alle aanbevelingen over die staan in het ‘Deltaplan Ouderen’ dat werd opgesteld door onder meer oud-senator en Tweede Kamerlid Hannie van Leeuwen, oud-wethouder Ram Ramlal en voorzitter Jan Slagter van Omroep Max. CDA-wethouder en lijsttrekker Karsten Klein: ‘Dit plan is wat mij betreft de integrale Haagse ouderenagenda voor de toekomst’.
Dat zei de wethouder woensdagmorgen in Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein. Daar hield Resto Van Harte een ontbijt waar bij senioren konden kennis maken met de politiek.
Den Haag telt op dit moment 68.000 senioren. Die groep is in 2040 uitgegroeid tot 109.000 mensen, dat is dat bijna eenvijfde van de Haagse bevolking.

Zorgen over de thuiszorg

Klein verklaarde zich vooral zorgen te maken over de landelijke bezuinigen op de thuiszorg van in totaal veertig procent. ‘Dit maakt het in stand houden van deze hulp vrijwel onmogelijk.’ Met de 30 miljoen die het CDA voor wil uittrekken, kan dit beleid in Den Haag nog sociaal blijven, denkt hij.
Van Leeuwen noemde het behoud van de taxibus ook van groot belang. ’Dit is een prachtige Haagse voorziening. In geen andere grote stad in Nederland is deze zo goedkoop en compleet. De taxibus is essentieel voor het meedoen van ouderen in Den Haag’, aldus Van Leeuwen.

De digitale snelweg op

Verder gaat er 1 miljoen euro naar digitale cursussen voor ouderen. Nu heeft nog eenderde van de ouderen moeite met het gebruik van nieuwe technieken. ‘Alle ouderen moeten mee kunnen doen. Digitale vaardigheden zijn daarbij niet meer weg te denken. Iedere oudere moet dit kunnen leren,’ aldus Omroep Max-baas Slagter.
Volgens Klein kan de 35 miljoen niet zo maar in de gemeentelijke begroting worden gevonden. Daarvoor moet er worden bezuinigd, bijvoorbeeld op cultuur en welzijn.