Bouw serviceflat Arendsdorp in Den Haag voorlopig van de baan

DEN HAAG - De gemeente Den Haag mag voorlopig geen seniorenflat bouwen op het landgoed Arendsdorp. De Raad van State heeft een streep gehaald door het plan voor de toren.
De woningen zouden komen op de plek van de serviceflat Arendsdorp die sterk verouderd is. Er is al vijf jaar over de nieuwbouw gebakkeleid. Buurtbewoners uit het chique Benoordenhout kwamen massaal in verzet tegen de hoogbouw en stapten naar de rechter. Zij krijgen nu gelijk.
De Raad van State oordeelt dat de gemeente in het bestemmingsplan meer mogelijk maakt dan alleen een service- of seniorenflat. Verder zouden er aan de Oostduinlaan twee uitritten kunnen worden aangelegd, terwijl de raad heeft besloten dat er maar eentje zou komen.
Norder verliest
De uitspraak van de Raad van State lijkt een gevoelige nederlaag voor wethouder Marnix Norder. Hij heeft het plan eind vorig jaar nog aangepast, om voldoende steun van de gemeenteraad te krijgen. Zo werden de torens een stuk lager dan oorspronkelijk de bedoeling was.  
De rechter heeft de gemeente opgedragen om de schetsen voor de nieuwbouw binnen een maand te verwijderen van de website ruimtelijkeplannen.nl. Mensen die een huis willen kopen in Benoordenhout kunnen dan zien dat er voorlopig geen nieuwe woontoren zal verrijzen in landgoed Arendsdorp.