Erbas stapt uit PvdA Zuid-Holland, maar blijft in Staten

DEN HAAG - De omstreden politicus Bahattin Erbas stapt al na een paar weken uit de fractie van de PvdA in Provinciale Staten en gaat voor zichzelf beginnen.
Hij kondigt dat aan in een brief aan commissaris van de koning Jaap Smit. Erbas was niet welkom bij de PvdA, omdat hij als gemeente-ambtenaar in Den Haag voor tienduizenden euro's heeft gefraudeerd. Toch liet hij zich op 29 januari installeren als Statenlid voor die partij. Hij werd toen door alle politici in het provinciehuis met de nek aangekeken.
PvdA-voorzitter Spekman riep hem diezelfde dag nog op zijn zetel op te geven. Maar Erbas vond dat hij een tweede kans verdiende. Hij heeft na een 'uitgebreid beraad' met zijn omgeving besloten om verder te gaan als onafhankelijk Statenlid. Daarbij rekent hij op een positieve en collegiale samenwerking. Een opmerkelijke uitspraak, gezien de koele ontvangst in Provinciale Staten.
Bijzondere ontvangst
 In zijn brief verwijst hij daar ook naar. 'Het behoeft geen nadere toelichting dat op mijn terugkomst in de Staten van Zuid-Holland op een bijzondere wijze is gereageerd'. Door de vorming van de Fractie Erbas verliest de PvdA een zetel. Fractievoorzitter Ron Hillebrand zei al eerder dat hem dat liever is dan iemand als Bahattin in de partij te hebben. 'Een politicus heeft een voorbeeldfunctie', stelt hij.