Coach Jac Orie: gunfactor Groothuis onmetelijk hoog

SOTSJI - De gouden medaille van Stefan Groothuis op de 1000 meter maakte woensdag heftige emoties los bij zijn Haagse coach Jac Orie. 'Ik vind het zo geweldig mooi wat hij gedaan heeft', zei de zichtbaar geroerde Orie.
Orie vloog Groothuis na de laatste rit op de kilometer Groothuis in de armen. 'De 'gunfactor' die hij heeft, is zo onmetelijk hoog. Dat komt er dan uit.'
De schaatser van BrandLoyalty zette in de 16e rit een tijd neer van 1.08,39 en zag vervolgens hoe al zijn concurrenten zich daarop stukbeten. 'Voor de laatste rit dacht ik wel dat Stefan het zou gaan winnen. Maar na die 500 meter van 2 dagen geleden durf ik eigenlijk helemaal niks meer te denken'', aldus Orie, wiens pupil Jan Smeekens op de 500 meter even dacht dat hij olympisch goud had.
Bij de innige omhelzing tussen Groothuis en Orie kwam de bril van de coach ernstig in de verdrukking. 'Die bril zat helemaal in de vernieling, maar dat ding veert terug, er zit volgens mij een soort bumper in', zo grapte Orie, met de bril weer op zijn hoofd.