West-Safari: Nederlandse curlers richten zich op Olympische Spelen 2022

ZOETERMEER - Curling wordt gezien als het lachertje van de Olympische winterspelen. Toch is het in Canada na ijshockey de meest beoefende sport: 1 miljoen curlers. Nederland kent slechts 200 beoefenaars. En die zijn vooral te vinden op de enige, echte curlingbaan in de Zoetermeerse Silverdome.
Bondscoach Sheiri Leibbrandt geeft een clinic aan vmbo-scholieren van het Life College uit Schiedam als Omroep West op onderzoek uitgaat. Curling heeft een slecht imago. ‘Ze vinden het een rare sport. Saai. Het vegen snappen ze niet. Ze denken dat het een oude lullensport is, omdat er weinig wordt bewogen.’
Maar dat valt vies tegen. Een wedstrijd duurt ruim twee uur. Het kost moeite om je goed voort te bewegen op het ijs. En het vegen is zwaar. Je moet dus topfit zijn. En het is vooral ook een tactische sport. Er komt dus veel meer bij kijken dan je denkt.

Enthousiast

De vmbo-scholieren kunnen dat onderschrijven. Met enige tegenzin en de nodige scepsis zijn ze afgereisd naar Zoetermeer. Maar binnen een paar minuten zijn ze enthousiast gemaakt als ze uitleg krijgen. Zou het echt zo leuk zijn?
Om het ijs te betreden krijgen we twee verschillende schoenen aangemeten. De een heeft een gladde zool, de andere is ruw. Met de gladde glijdt je over het ijs, dankzij de ruwe houd je je staande. De veger zorgt voor extra evenwicht. Het is even wennen, maar na enkele minuten weet je niet beter.

Kwalificatie

Het valt tegen om de steen van twintig kilo in de roos van de blauw-wit-rode cirkel te schuiven. Maar oefening baart kunst. Verslaggever Rob Vlastuin waagt ook een poging. Hij beweegt zich niet heel erg soepel over het ijs. Bij zijn tweede gooi gaat hij zelfs onderuit. Maar na afloop van de clinic laat hij zien waar hij echt toe in staat is… (zie hieronder)
Nederland is nu nog niet van de partij bij de Olympische Spelen in Sotsji. Maar bondscoach Leibbrandt gelooft dat Nederland zich in 2018, uiterlijk 2022 zal kwalificeren. Onze verslaggevers Arbel Eshet en Rob Vlastuin hebben er alle vertrouwen in. Hup Nederland!

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week volgen verslaggevers Arbel Eshet en Rob Vlastuin de verrichtingen van onze sporters tijdens de Olympische Spelen. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.