Alterra in Wageningen gaat DNA-onderzoek doen naar identiteit dode otter

GOUDA - DNA-onderzoek moet uitwijzen of de otter die woensdag op de A12 bij Gouda is doodgereden dezelfde is als de otter die kort geleden is gesignaleerd in de Nieuwkoopse Plassen. Onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen gaat het onderzoek doen.
Bam de Jong van Dierenambulance Gouda zegt dat het theoretisch goed mogelijk is dat het om hetzelfde dier gaat. 'We hebben hem op de A12 vlakbij rivier de Gouwe gevonden. De Gouwe heeft een open verbinding met de Nieuwkoopse Plassen.'
Volgens De Jong gaat het om een unieke situatie. ‘In de dertig jaar dat ik bij de dierenambulance zit, is dit de eerste keer dat ik met een in het wild levende otter in aanraking ben gekomen’, zo zegt hij.

Zeldzaam

De vondst van de dode otter langs de A12 was een enorme schok, zeker na de euforie dat er na jaren van afwezigheid weer een otter was gesignaleerd in de Nieuwkoopse Plassen. Van die bejubelde otter werden eerder DNA-sporen gevonden in uitwerpselen. Dit DNA wordt nu vergeleken met DNA van de overleden otter.
Het dier is sowieso zeldzaam in Nederland, maar de exemplaren die er zijn, zitten vooral in het noorden van het land. Ze zijn in de jaren 90 uitgezet in De Wieden, in het noordwesten van Overijssel. Via speciaal aangelegde gangen onder wegen door, heeft het dier vermoedelijk de weg naar onder meer de Nieuwkoopse Plassen gevonden.

Geursporen

De Jong heeft goede hoop dat er meer zullen volgen: ‘Als de eerste de weg gevonden heeft, dan volgen er vaak meer’, zo zegt hij. ‘Ze volgen elkaars geursporen.’