Kamer geschokt door vernietigend rapport over Wilbert Stolte

DEN HAAG - Kamerleden van SP en D66 reageren geschokt op een vernietigend rapport over het falen van de Haagse oud-wethouder Wilbert Stolte als rijksvertegenwoordiger op Bonaire. Dat rapport adviseert minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) hem zo snel mogelijk te ontslaan.
Wilbert Stolte is rijksvertegenwoordiger op het Antiliaanse eiland Bonaire, een soort commissaris van de Koning. Stolte ligt zwaar onder vuur. Zo zou hij dagvergoedingen dubbel declareren. Daarnaast zou hij zou onvoldoende toezicht hebben gehouden op het Water- en Energiebedrijf. Ook wordt hij verweten te nauwe banden te hebben met de UPB, een zusterpartij van het CDA. Stolte is juist aangesteld om toezicht te houden op de integriteit van bestuurders op Bonaire.
De politici zijn boos dat ze de inhoud van het rapport over Stolte's functioneren via Antilliaanse media moesten vernemen. Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil zo snel mogelijk weten waarom minister Ronald Plasterk het rapport maanden op zijn bureau heeft laten liggen. 'Dit is een ernstig feit', zei hij in de Kamer. Ook D66 wil het 'dramatische rapport' kunnen lezen.

Plasterk kreeg rapport in november

Het rapport in kwestie ligt sinds november op het bureau van Plasterk. De Tweede Kamer wil dat het kabinet een reactie geeft over de affaire rond Wilbert Stolte. Op 13 maart volgt er dan een debat.
Wilbert Stolte stopt in mei dit jaar met zijn werk als rijksvertegenwoordiger op Bonaire. Dit is al eerder aangekondigd en staat los van het rapport dat nu is uitgelekt. Volgens Stolte is het rapport 'kritisch over alle betrokkenen' en niet specifiek over zijn rol.