Commissaris van de koning Jaap Smit ziet in kennismakingstour veel bekenden

DEN HAAG - De nieuwe commissaris van de koning Jaap Smit heeft in de eerste maand van zijn nieuwe baan veel oude bekenden gesproken.
Op de kennismakingtournee zag hij mensen met wie hij als vakbondsbestuurder ook al had te maken. Smit: 'Ik voel me in Zuid-Holland niet als een kat in een vreemd pakhuis, maar ik bevind me op bekend, onbekend terrein.' Enige verschil is dat hij nu 'een andere pet op heeft'.
De commissaris heeft wel nieuwe dingen gehoord over de taken van Zuid-Holland en de werkwijze op het provinciehuis. Hij zegt erg blij te zijn met de 'warme ontvangst' van medewerkers en is vol lof over het 'kwalitatief sterke ambtelijk apparaat'. 'Ik kan het natuurlijk niet alleen.'  Smit vindt het prettig om te horen dat zijn eerste Nieuwjaarsrede bij velen 'een gevoelige snaar' raakte.
Veelzijdige baan
Smit vond de eerste optredens bij bezoeken van leden van het Koninklijk Huis erg bijzonder. Ze maakten al direct deel uit van zijn dageljkse werkzaamheden. De eerste maand als commissaris is voor hem een bevestiging dat hij voor een veelzijdige baan gekozen heeft. Hij denkt voor de inwoners, bedrijven en organisaties 'hele mooie dingen te kunnen doen'.