'PvdA draait besluit cultuurpaleis niet terug’

DEN HAAG - De Haagse PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh lijkt niet van plan om het besluit over het cultuurpaleis terug te draaien. Kandidaat-raadslid Gerard Verspuij van de PvdA wil dat juist wel en vindt dat de partij een koerswijziging moet ondergaan nu de PvdA er in de peilingen zo slecht voorstaat.
Baldewsingh wil niet inhoudelijk in gaan op de uitspraken van Verspuij. ‘Ik heb geen behoefte om te reageren. Er is geen nieuws te vertellen. Jullie weten hoe ik in dit dossier zit,’ zo zegt hij. Het is niet duidelijk of hij Verspuij heeft aangesproken op zijn uitlatingen.

Verkiezingsprogramma

Tot nu toe steunde Baldewsingh als wethouder de bouw van het Spuiforum, het nieuwe onderkomen van het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Ook in het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat het cultuurpaleis op het Spuiplein er moet komen.
Gemeenteraad akkoord
Bovendien stemde een meerderheid van de gemeenteraad afgelopen najaar in met het bouwproject dat 181 miljoen euro gaat kosten. Verspuij was als enig PvdA-raadslid tegen net als de hele oppositie, omdat zij de kosten onverantwoord hoog vinden.
Toch vindt Gerard Verspuij, die op een verkiesbare vijfde plek staat op de kieslijst, dat Den Haag alsnog moet stoppen met het cultuurpaleis.

Opiniepeilingen

Aanleiding voor zijn oproep is de uitslag van de opiniepeiling van TNS NIPO afgelopen dinsdag. Daaruit bleek dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, de PvdA van tien naar zeven zetels zou zakken. Daardoor zou niet langer de PvdA maar de PVV de grootste partij van de stad zijn. De coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA verliest op basis van de peiling de meerderheid in de gemeenteraad.
Verspuij denkt de ontevreden kiezers terug te winnen door het besluit over het cultuurpaleis terug te draaien. ‘Het geld voor dit project kunnen we beter steken in het onderhoud van woningen, het zorgen voor werk en het helpen van mensen in nood,’ zo zegt hij.