FNV: Gerommel bij door Katwijkers overgenomen garnalenbedrijf Heiploeg

KATWIJK - FNV Bondgenoten stapt naar de rechter om een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden bij garnalenverwerker Heiploeg terug te draaien. Volgens de vakbond is er sprake van 'faillissementengerommel', zo liet FNV-bestuurder Petra Zuidema donderdag weten. Het bedrijf is onlangs overgenomen door Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk.
Het Groningse Heiploeg ging in januari failliet en maakte kort daarna een doorstart via een zogeheten pre-pack constructie. 'Dat houdt in dat voordat het faillissement daadwerkelijk wordt uitgesproken, er door een stille bewindvoerder al een deal wordt afgesloten met een overnemende partij', zegt FNV. Hierdoor verslechterden de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. Zij raakten onder andere 11,5 adv-dagen kwijt, moesten de eindejaarsuitkering van 7,25 procent en de onregelmatigheidstoeslagen inleveren en de ouderendagen zijn komen te vervallen, aldus de vakbond.
Tot nu toe is er in Nederland wettelijk gezien niets geregeld over de omstreden constructie. FNV vindt het echter hoog tijd dat de politiek zorgt voor wetgeving die werknemers bij een faillissement beschermt en misbruik onmogelijk maakt.
Zuidema: 'Wij vinden dat de verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden die de werknemers onder dwang hebben geaccepteerd, ingetrokken moeten worden door de huidige directie van Heiploeg.'
Ten tijde van het faillissement werkten er ongeveer 390 mensen bij Heiploeg in Nederland. Bij de doorstart onder de vleugels van het Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas (P&P) verloren 90 van hen hun baan.
De nieuwe eigenaar is verbaasd over de kritiek van FNV. 'Naar het oordeel van de directie en curatoren was er geen andere optie mogelijk', schrijft P&P in een reactie. 'Feit is, dat Parlevliet & Van der Plas als investeerder pas 16 uur na het uitspreken van het faillissement van Heiploeg het uiteindelijke contract met de curator heeft gesloten. De versobering van de arbeidsvoorwaarden was onontkoombaar om het doorstartende bedrijf weer rendabel te kunnen laten functioneren, hoe pijnlijk ook voor degenen die dit raakt.'