Instellingen

Felle debatten in Hillegom over N208 en fusie

verkiezingskaravaan
Karavaan

HILLEGOM - De verkiezingskaravaan is in Hillegom, en er is donderdagavond gedebatteerd tussen de Hillegomse partijen in café De kleine Beurs. Onderwerpen zijn een mogelijke fusie met andere gemeenten en de aanleg van de N208.

Fred van Trigt van het CDA en lijsttrekker Co Jansen van Bloeiend Hillegom trapten de avond af. Ze gingen met elkaar in debat over de vraag of Hillegom moet fuseren met andere gemeenten. Bloeiend Hillegom vindt van niet: ‘Hillegom moet niet fuseren, wel kunnen we goed samenwerken met andere gemeenten. Samenwerking houdt de gemeente dicht bij de bevolking. Iets wat goed is moet je niet veranderen', zegt Jansen.

Het CDA wil wel fuseren: ‘Er is alleen toekomst voor Hillegom als we fuseren met andere gemeenten. We hebben een te klein ambtelijk apparaat, daarom is er een fusie nodig. We zijn niet bang voor verlies van ons gezicht als we met Lisse fuseren verandert onze stad niet opeens.

Jansen van Bloeiend Hillegom is bang dat de Hillegommers bij een fusie te ver moeten reizen om naar het gemeentehuis te gaan: ‘We zijn altijd slechter af.’

Aanleg N208

Daarna debatteerden Aleid Ringelberg van coalitiepartij VVD met Anita van Vliet van GroenLinks over de aanleg van de N208. De aanleg van deze weg loopt niet echt soepel en zorgt er al anderhalf jaar voor dat het dorp Hillegom plat ligt.

Veel goedkoper

GroenLinks rekent de VVD  de verkeerschaos aan: ‘Het had allemaal veel goedkoper gekund als er van te voren goede contracten waren gemaakt dat is niet gebeurd en daarvoor is het hele college verantwoordelijk.’

De VVD wil het project een goed einde krijgt en heeft daar alle vertrouwen in: ‘Ik wil dat de N208 goed wordt afgerond, zodat het vrachtverkeer beter kan doorstromen en dat het veilig blijft voor de fietsers’, zegt Ringelberg. De weg moet eind 2014 klaar zijn.