Haagse kerntop moet met minder politie, zegt burgemeester van Waalwijk

DEN HAAG - Als het aan de burgemeester van Waalwijk ligt, wordt de inzet van politie rond de nucleaire top in Den Haag aangepast zodat de wedstrijd RKC - Ajax op 22 maart toch door kan gaan. Dat schrijven burgemeester Nol Kleijngeld en wethouder Ronald Bakker (Sport) in een brief aan minster Ivo Opstelten (Veiligheid), meldde de gemeente donderdag.
Door de top is er niet meer voldoende politiepersoneel van korps Zeeland-West-Brabant beschikbaar voor de risicowedstrijd RKC Waalwijk - Ajax. Indien Opstelten de inzet heroverweegt en er tóch weer ME beschikbaar komt, kan de wedstrijd alsnog doorgaan, aldus Kleijngeld. De alternatieve datum, donderdagmiddag 3 april, is namelijk financieel flink nadelig voor de club.
Bij een doordeweeks duel overdag zullen veel minder toeschouwers aanwezig zijn, vreest RKC Waalwijk. Ook is het veel lastiger om benodigde vrijwilligers op de been te krijgen en worden sponsors benadeeld. 'De wedstrijd tegen Ajax is voor RKC normaal gesproken een uitverkocht huis. Nu zal de club fors verlies lijden in een periode dat ze moeite heeft alle financiële eindjes aan elkaar te knopen', aldus Kleijngeld en Bakker in hun brief aan Opstelten.
De KNVB besloot vorige week om wegens gebrek aan politiemensen in totaal vijf wedstrijden te verplaatsen. De competitieduels Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur moeten op donderdag 2 april worden ingehaald.