Politiek vuurwerk tijdens het Haags sportdebat

DEN HAAG - Ruim 200 mensen zijn donderdagavond naar Kyocera stadion in Den Haag gekomen om mee praten tijdens het Haags sportdebat. In het stadion van ADO kruisten 11 politieke partijen onder leiding van oud-hockeyer Tom van 't Hek de degens over drie stellingen. Zoals, moet Den Haag een permanent beachstadion op Scheveningen krijgen?
Omroep West legde die vraag eerder al voor aan de mensen op straat.
‘Dat is voor iedereen goed en voor de hele stad belangrijk. Als er meer activiteiten worden georganiseerd op het strand van Scheveningen zal dat ook goed zijn voor de ondernemers, zegt een van de ondervraagden.
Een andere stelling ging over de vraag of de gemeente Den Haag clubs overeind moet houden die om dreigen te vallen. Ook daarover zijn mensen op straat duidelijk: ‘Ik vind dat de gemeente een club overeind moet houden als die in de financiële problemen dreigt te komen want anders gaan sommige wijken steeds meer verpauperen, zegt een andere ondervraagde.’

'Eigen verantwoordelijkheid'

De politici zijn minder eenduidig. Voor wethouder Karsten Klein (CDA) is sport één van de belangrijkste speerpunten van het gemeentelijk beleid. Martin Wörsdörfer van de VVD daarentegen vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid is van sportverenigingen om het hoofd boven water te houden. ‘Hoe kan dat,’ werpt Richard de Mos van de gelijknamige groep in de gemeenteraad.  ‘Die clubs draaien alleen maar op vrijwilligers. Ik ben zelf vrijwilliger bij een sportclub en ik weet hoe moeilijk dat is.’
Zoals te verwachten stonden de partijen op een aantal punten lijnrecht tegenover elkaar. ‘Ik dacht even dat het een duffe avond zou worden maar discussiëren over sport in Den Haag levert weldegelijk vuurwerk op,’ aldus Tom van ’t Hek die het debat op een trefzekere manier in de hand had.