Instellingen

Huygens Instituut en NIAS verhuizen naar Amsterdam

Leegstaand kantoorpand
Leegstaand kantoorpand

DEN HAAG - Twee wetenschappelijke instituten uit de regio gaan verhuizen naar het tropeninstituut KIT in Amsterdam. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) besloten, meldt de Volkskrant vrijdag.

Het gaat om het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis in Den Haag en het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) in Wassenaar. Op den duur zullen er ook banen verdwijnen.

Ook drie Amsterdamse instellingen, waaronder het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), nemen hun intrek in het gebouw van het tropeninstituut in Amsterdam-Oost. Het KIT raakte vorig jaar zijn subsidie kwijt en moest zijn collectie verkopen. Sinds de jaarwisseling staat het gebouw grotendeels leeg.

Op termijn ontslagen

Volgens KNAW-directeur Theo Mulder is de reden voor de samenvoeging inhoudelijk. 'Dit is geen bezuiniging', zegt hij in de Volkskrant. 'Natuurlijk is het goed voor de efficiency als je bij elkaar zit, en voor de ICT. Je hebt geen vijf portiers nodig, dus op termijn zullen er mensen verdwijnen.'

De verhuizing moet plaatsvinden in de loop van 2015, mits de ondernemingsraad de plannen eind februari goed keurt. Het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde gaat ook deel uitmaken van het collectief, maar blijft in Leiden.