Na 66 jaar eindelijk restauratie Leids museum Lakenhal

LEIDEN - In 2017 moeten bezoekers in de vernieuwde Lakenhal in Leiden kunnen rondlopen. Donderdag heeft de Leidse gemeenteraad definitief ingestemd met de restauratie en uitbreiding van het museum. Er werd al 66 jaar, sinds 1948 over de opknapbeurt gesproken.
De restauratie gaat ruim 16 miljoen euro kosten. De gemeente draagt het grootste deel van de kosten. Eerder deze week werd bekend dat de provincie Zuid-Holland acht ton meebetaalt aan de restauratie.
Wethouder Jan-Jaap de Haan van Cultuur spreekt van een historische gebeurtenis. ‘Al vanaf 1948 wordt in Leiden gesproken over een grootse opknapbeurt en uitbreiding van het Museum. Leiden staat in de top drie van Nederlandse museumsteden. De laatste zes jaar zijn bezoekersaantallen enorm toegenomen.'

Veel extra bezoekers

'Ook Museum De Lakenhal heeft de afgelopen jaren met unieke en internationaal gewaardeerde tentoonstellingen bewezen veel extra bezoekers naar de stad te trekken. De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal biedt daarom niet alleen kansen voor het museum, maar ook voor onze stad', aldus de wethouder.
Het ontwerp voor de verbouwing is van de Rotterdamse architecten, architecten HappelCornelisseVerhoeven  en het Londense bureau van Julian Harrap Architects. De vier afzonderlijke gebouwdelen  van het museum worden in het ontwerp met elkaar verbonden. Het monumentale rijksmonument de ‘Laecken-Halle’ uit 1641 wordt in oude luister hersteld.

Rembrandt van Rijn

De verbouwing van het museum moet halverwege 2015 starten. In 2017 moeten de bezoekers kunnen genieten van de collectie van Oude Leidse meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen en van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.