Parkeren op een diplomatenplek: straks toch een bon

DEN HAAG - Het kan nog heel even: zonder bekeurd te worden je auto met een gerust hart op een parkeerplaats zetten die eigenlijk voor ambassadepersoneel is gereserveerd. De gemeente Den Haag heeft besloten daar nu korte metten mee te maken. Voor ongeveer 150 plekken in de stad is door het stadsbestuur een vergunning aangevraagd om het parkeren bij een diplomatenvestiging alsnog illegaal te maken.

door Maarten Brakema

Dat blijkt uit een inventarisatie van recent ingediende vergunningsaanvragen door de gemeente Den Haag. Een woordvoerder van parkeerwethouder Peter Smit (VVD, verkeer) bevestigt de gekozen koers: het is straks echt voorbij met gratis parkeren op deze ogenschijnlijk voor ambassadepersoneel bestemde plekjes. De gemeente moet dat dus nog wel even netjes wettelijk regelen, maar die aanvraag is inmiddels van bureau A naar bureau B.
De ingreep moet een einde maken aan de situatie dat gewone mensen op een diplomatenplek staan. Want nu lijkt het wel alsof je bij die blauwe bordjes 'gereserveerd voor de Ambassade van...' niet mag parkeren, maar de werkelijkheid is anders. Omroep West schreef daar onlangs over. 'Parkeerplekken gereserveerd voor ambassade? Echt niet!' De gemeente Den Haag bleek met de handen in het haar te zitten, want juridisch kon ze niets tegen de foutparkeerders doen. Steeds meer mensen bleken te weten dat er geen wettelijke regels zijn voor parkeerplaatsen voor diplomaten en dat de blauwe bordjes in feite slechts verzoeken zijn om er niet te staan.

Probleem werd steeds erger

Nu parkeerplekken in Den Haag steeds moeilijker zijn te vinden, klagen diplomaten over de situatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat het probleem steeds erger lijkt te worden rond parkeerplaatsen voor ambassadepersoneel. ‘Geregeld krijgen we klachten binnen. Hoeveel per jaar, registeren wij niet. Het is een zaak van de gemeente’, liet een woordvoerder destijds weten.
De Haagse wethouder Peter Smit zegde toe over een oplossing te willen nadenken. Die is er gekomen, en zo heel ingewikkeld is die niet: er worden officiële verkeersbesluiten genomen voor de parkeerplaatsen, zoals dat heet. Die vormen een juridische basis voor gemeentelijke handhavers of de politie om straks bonnen te kunnen uitschrijven tegen mensen die toch op een plek voor een diplomaat staan. ‘We willen een goede gastheer zijn voor de internationale gemeenschap en een goed serviceniveau bieden,’ aldus de woordvoerder van Smit.

Bezwaar maken kan

De gekozen procedure houdt nog wel in dat mensen die bezwaar willen maken tegen het toekennen van een parkeerplaats aan een diplomaat, dat nog kunnen doen. De verwachting is dat het nieuwe systeem begin april van kracht wordt.
De vergunningsaanvraag is niet gedaan voor blauwe borden die verpleegkundigen en artsen moeten vrijwaren van ongenode gasten op hun parkeerplek. Volgens de gemeente Den Haag is dat niet nodig, ook al mag je daar dus nu eigenlijk ook gewoon staan zonder een boete te krijgen. Mensen houden zich daar wel aan het verzoek om niet te parkeren, zo blijkt.
Wie z'n auto na april toch op een diplomatenplek parkeert, riskeert een boete van tenminste 90 euro