Delftenaar en Hagenaar moeten dokken voor examenfraude Ibn Ghaldoun

DEN HAAG - De drie hoofdrolspelers in de eindexamenfraude bij Ibn Ghaldoun, onder wie een 18-jarige Delftenaar en een 19-jarige Hagenaar, moeten flink in de buidel tasten voor hun daden. Het ministerie van Onderwijs heeft de drie vrijdag per brief laten weten dat ze samen 86.000 euro moeten betalen voor de extra kosten die zijn gemaakt.
'Hoe ze het bedrag verdelen, is aan de hoofdrolspelers', aldus een woordvoerder van het ministerie. Als ze niet betalen, stapt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs naar de rechter. De extra kosten zijn gemaakt voor onder meer het maken, produceren en distribueren van het vervangend examen Frans.
De twee jongens uit Delft en Den Haag hadden in mei ingebroken in de kluis van de islamitische scholengemeenschap in Rotterdam. Ze maakten foto's en verkochten de examens door. Donderdag werden tien van de elf verdachten veroordeeld tot werkstraffen (sommige voorwaardelijk). De elfde werd wel veroordeeld, maar kreeg geen straf opgelegd.

Belastinggeld van u en mij

Dekker stelt dat de rechter donderdag in ieder geval één ding duidelijk heeft gemaakt: 'Van de eindexamens blijf je af. De dieven hebben niet alleen een diefstal op hun geweten. Ook hebben ze er voor gezorgd dat we extra kosten hebben moeten maken. Dat is belastinggeld van u en mij. Dat geld willen we terug.'