Moordzaak Escamplaan nog niet voor rechter: boos op advocaat

Onderzoek Escamplaan Den Haag
Onderzoek Escamplaan Den Haag
DEN HAAG - Als een klein schooljongetje werd advocaat Ali vrijdag in de Haagse rechtbank terechtgewezen. Pas op het laatste moment diende hij zijn onderzoekswensen in, waardoor de rechtszaak rond de moord op de 73-jarige Karel van Keulen maanden vertraging oploopt. 'Heel akelig voor de nabestaanden.'
Karel van Keulen werd op 8 maart vorig jaar door familieleden dood aangetroffen in zijn appartement aan de Escamplaan in Den Haag. Verdachte Sinan T. werd twee weken later aangehouden. Hij kende Van Keulen uit de homoscene in de Scheveningse Bosjes. Justitie denkt dat hij hem heeft gewurgd met een theedoek om een pinpas te kunnen stelen.
Vrijdag zou de zaak bij de rechtbank worden behandeld. Maar dat kon niet doorgaan. De advocaat van T., mr. Ali, heeft nog onderzoekswensen. 'Die kreeg ik vanochtend om 6.45 uur op mijn Blackberry binnen', beklaagt de officier van justitie zich.

Huiswerk niet gemaakt

Ook de rechter is niet blij. 'U had plechtig beloofd dat onderzoekswensen voor 10 februari op mijn bureau zouden liggen', spreekt ze de advocaat toe, 'maar maandag was er nog niets. Vol verwachting toog ik dinsdag naar de rechtbank. Maar er was nog steeds niets. Woensdag en donderdag idem dito. Vanochtend had ik om 9.00 uur een andere zitting. En pas tien minuten voor die zitting kwam een medewerker van de griffie met uw brief.'
'Hoe grondig en snel onze rechtbank ook werkt, u zult begrijpen dat wij niet in staat zijn om in tien minuten al uw onderzoekswensen te beoordelen.' Ook de officier van justitie geeft aan meer tijd nodig te hebben om te bepalen wat hij van de wensen van de advocaat vindt.
Ali hoort het met gevouwen handen en licht gebogen hoofd aan, als een schooljongen die door de meester wordt berispt omdat hij zijn huiswerk niet heeft gemaakt. Hij verontschuldigt zich en vraagt om begrip omdat zijn kantoor is verhuisd van Den Haag naar Rotterdam. 'Ik heb ook veel tijd nodig gehad om echt te begrijpen wat er in het dossier staat. Het is een belangrijke zaak. Maar u heeft gelijk, er zijn me veel kansen geboden mijn wensen eerder in te dienen.'

T. blijft vastzitten

De rechter-commissaris zal nu over de wensen van Ali gaan beslissen, de zaak komt dan pas in de zomer onder de rechter. Sinan T. zal dat gewoon in de gevangenis moeten afwachten, de rechter vindt dat er te veel ernstige bezwaren tegen hem zijn om hem vrij te laten.
T. is zichtbaar boos, maar vooral op de officier van justitie. 'Ik weet niet waarom hij zo over mij praat', roept hij. 'Ik heb nog nooit klanten slecht behandeld, nog nooit!' Hij bonst met zijn vinger op tafel, alsof hij zijn punt kracht bij wil zetten, en wijst dan naar de officier van justitie. 'Hij maakt van zijn probleem, mijn probleem.