Instellingen

Belgische leverancier van wapenhandelaar Koen B. uit Gouda ook voor de rechter

GOUDA - Een 38-jarige Belg staat maandag voor de rechter in Den Haag, omdat hij een verboden vuurwapen zou hebben verkocht aan handelaar Koen B. uit Gouda. Hij kwam in beeld bij de politie toen de Gouwenaar het wapen bij hem thuis kwam ophalen.

Voormalig Rabobank-medewerker Koen B. werd in 2011 ontmaskerd door misdaadverslaggever Peter R. de Vries in een onderzoek naar grootschalige wapenhandel, wapenbezit en het voorbereiden van een bankoverval. De tv-ploeg heeft hem maandenlang undercover gevolgd en gefilmd.

De Belg Marcus B. is een verzamelaar. 'Hij bood onklaar gemaakte wapens aan op internet en Koen B. uit Gouda reageerde daarop', zegt advocaat Wendy Geurts. 'Mijn cliënt dacht dat Koen ook verzamelaar was en daarom deden ze zaken met elkaar.'

'Meer geld'

'Maar omdat Koen B. vroeg het wapen gebruiksklaar te maken, deed mijn cliënt Marcus dat', gaat Geurts verder. 'Wapens die klaargemaakt zijn brengen meer geld op, omdat liefhebbers de onderdelen dan nog uit elkaar kunnen halen.'

En daar ging het juist mis voor de Belg. Een dag na de arrestatie van Koen B. in oktober 2011, stond de politie bij Marcus B. op de stoep. Zijn huis in het Belgische Hamont-Achel werd binnenstebuiten gekeerd. De Nederlandse politie wist op dat moment dat hij een verboden wapen had geleverd.

In zijn huis werden tientallen vuurwapens gevonden, maar die waren volgens zijn advocaat 'allemaal onklaar gemaakt' en legaal binnen de Belgische wet. 'Nederland heeft strengere regelgeving op het gebied van wapens, dus daar zit een verschil tussen de landen', aldus Geurts.

Belg naar Den Haag

Omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie het onderzoek in 2011 deed, wordt Marcus B. voor het leveren van het vuurwapen aan handelaar Koen B. voor de Nederlandse rechter gesleept. Ook moet de Haagse rechtbank beoordelen of de Belg bepaalde wapens wel in zijn bezit mocht hebben.

'Mijn cliënt is erg geschrokken van de inval in zijn huis', laat zijn advocaat weten. Toen Marcus B. door de politie in Leiden werd gevraagd zich te melden, heeft hij dat vrijwillig gedaan. 'Hij heeft al in voorarrest gezeten, dus ik hoop niet dat hij de gevangenis in moet. Een werkstraf zou passend zijn.'

Celstraf voor Koen B.

Gouwenaar Koen B. is in november veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor illegale wapenhandel en het voorbereiden van een bankoverval. Hij is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis, omdat hij de opgelegde straf te hoog vindt.