Gemeente roept marktkooplui Haagse Markt op om te stemmen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag roept alle kooplieden van de Haagse Markt op om nog snel hun stem uit te brengen over de lengte van de opknapbeurt van de markt. Met hun stem kunnen ze beslissen of het marktterrein in twee of vier fasen wordt gerenoveerd.
Vrijdag was ongeveer eenderde van de stemformulieren ingevuld. Terwijl verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsbeheer) eerder verklaarde dat een meningspeiling pas geldig is als 80 procent van de kooplieden meedoet. De tijd begint te dringen, want er zijn nog maar een paar dagen dat er aan de enquête kan worden meegedaan.
Revis: ‘Ik roep alle andere marktkooplieden op zaterdag en maandag hun keus te maken. Het is echt belangrijk om een groot draagvlak te hebben voor de manier waarop we de markt gaan opknappen.’

Onrust over plannen

De afgelopen tijd was er veel onrust onder de kooplieden als gevolg van de plannen om de markt op te knappen. Vorige week besloot Revis daarom dat zij zelf mogen bepalen hoe lang ze tijdens de opknapbeurt van de Haagse Markt weg moeten van hun vaste plek.
Ze mogen kiezen of het terrein in twee of vier fasen wordt opgeknapt. Als ze kiezen voor twee, betekent dit dat ze iets langer van hun plek moeten en dat hun tijdelijke kramen kleiner zijn.
Als de markt in vier fasen wordt aangepakt, hoeven ze korter weg. Maar dat is ook duurder. Die kosten moeten de kooplieden zelf betalen. Het markttarief voor een standaardkraam wordt hierdoor 3 euro hoger, is inmiddels ook duidelijk.

Kort geding

Aanstaande dinsdag dient een kort geding dat is aangespannen door Herman Otten. Hij kreeg een maand geleden van de gemeente te horen dat hij zijn lunchroom op de markt binnen dertig dagen leeg moest opleveren. Hij wil dat besluit via de rechter terugdraaien.