Instellingen

Leefbaar Leiden woest op burgemeester om Benno L.

Benno L.
Benno L. © Omroep Brabant

LEIDEN - Politieke partij Leefbaar Leiden is woest op burgemeester Henri Lenferink (PvdA), omdat hij de gemeenteraad en omwonenden niet vantevoren heeft ingelicht over de komst van Benno L. naar Leiden. Zaterdag werd bekend dat de veroordeelde pedoseksueel L. huisvesting in een Leidse seniorenflat heeft gekregen.

De partij is 'per definitie tegen de huisvesting van veroordeelde pedoseksuelen in de stad'. Het is dan ook 'schandalig dat juist dit uitermate ernstige geval is stilgehouden', aldus de partij in een verklaring.

Volgens raadslid Tomas Kok gaat het om een afweging tussen de belangen van de pedoseksueel en de veiligheid van het kind. 'Lenferink kiest voor de pedoseksueel, wij voor het kind', aldus Kok. 'Wat ons betreft is er in Leiden geen ruimte voor iemand die zich aan tientallen gehandicapte kinderen vergrepen heeft.'

'Geworsteld met verzoek'

Volgens burgemeester Lenferink moet iedere gemeente zijn verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van vrijgekomen gevangenen, zegt hij in NRC Handelsblad zaterdagochtend. Al heeft hij wel geworsteld met het verzoek.

De partij gaat schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders stellen met daarin de oproep Benno L. weer uit de stad te weren. 'Verder onderzoeken we wat nu nog juridisch mogelijk is. We gaan er in elk geval alles aan doen om L. de stad uit te werken', aldus Kok.