Lenferink had komst pedoseksueel Benno L. naar Leiden langer stil willen houden

LEIDEN - Iemand die gestraft wordt, komt een keer terug in de maatschappij. Zo ook Benno L. Daar moet je een antwoord op geven. Voor de Leidse PvdA-burgemeester Henri Lenferink gaf dat de doorslag om de 65-jarige Brabantse pedoseksueel tijdelijk onderdak te geven in zijn stad.
Benno L. is een oud-zwemleraar, die in 2010 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg voor ontucht met zwakbegaafde, minderjarige meisjes. De Brabander was eigenaar van een particuliere zwemschool in Den Bosch.
De man kreeg eerder een verbod om zich in elf Brabantse gemeenten te vestigen, waar zijn slachtoffers wonen. L. wilde zelf naar Duitsland verhuizen, maar het openbaar ministerie gaf daar geen toestemming voor.  'Justitie heeft drie of vier andere gemeenten benaderd, maar die wilden er ook niet aan', weet Lenferink die niet wil zeggen om welke gemeenten het gaat. 

Makkelijker 'nee' dan 'ja'

Volgens de Leidse burgemeester is het veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen dan ‘ja’. 'Als iedereen nee zegt, los je daar niets mee op.' Lenferink heeft begrip dat zijn besluit emoties los kan maken. 'Als gemeente moet je een verantwoordelijkheid nemen.' De burgemeester hoopt dat zijn besluit aanleiding geeft voor een landelijke discussie over de opvang van pedoseksuelen.
Vóór de onthulling door NRC Handelsblad wist maar een handjevol mensen van het nieuwe adres van L. 'Slechts vijf ambtenaren op het stadhuis waren op de hoogte, de politie van Leiden en enkelen van Reclassering Nederland', zegt Lenferink. Zelfs zijn collegegenoten en de gemeenteraad van Leiden was niet op de hoogte gebracht. 'Aan de woningcooperatie heb ik alleen gezegd dat ik dringend op zoek was naar een huis voor een bijzondere casus.'

Langer stil houden

De burgemeester had gehoopt de woonplaats langer stil te kunnen houden. 'Daardoor ontstaat er minder commotie en dan kunnen we inschatten hoe er het beste mee omgegaan kan worden.' De Leidse burgervader laat verder weten dat iedereen in de omgeving van het appartement van Benno L. persoonlijk een brief heeft gekregen. 'De buurt is of wordt vandaag verder geïnformeerd waar ze terecht kunnen met vragen.'
Lenferink denkt dat Benno L. niet langer dan anderhalf jaar in Leiden blijft. Hij verwacht niet snel opnieuw een verzoek te krijgen onderdak te verlenen aan een veroordeelde pedoseksueel. In de tien jaar dat Lenferink burgemeester is, heeft hij drie tot vier van dergelijke verzoeken gehad.

Afspraken met politie over extra alertheid

Hij houdt er rekening mee dat er gezocht gaat worden naar het adres van Benno L. 'We hebben afspraken gemaakt met de politie over extra alertheid. Verder mag er niet gedemonstreerd worden in de buurt van het huis van L.' De burgemeester zegt soortgelijk afspraken te hebben gemaakt toen de aanvoerder van de pedoseksuele vereniging Martijn in Leiden bivakkeerde.
De Leidse burgervader laat verder weten dat iedereen in de omgeving van het appartement van Benno L. persoonlijk een brief heeft gekregen. ‘De buurt is of wordt vandaag verder geïnformeerd waar ze terecht kunnen met vragen.’

Niet bang

Lenferink is niet bang zelf slachtoffer te worden van mensen die zijn besluit niet kunnen verkroppen. 'Ik sta voor de opvatting dat dit vraagstuk een keer opgelost moet worden.'