Tranen-met-Tuitert: 'Enige Nederlander zonder medaille'

Olympische Spelen - Mark Tuitert
Olympische Spelen - Mark Tuitert
ROELOFARENDSVEEN - 'Straks ben ik de enige mannelijke schaatser zonder medaille', zei Mark Tuitert na het mislukken van zijn olympische missie. En dat zou zo maar eens kunnen. De acht andere Nederlanders die aan de start verschenen hebben al een plak veroverd. De kans dat nummer negen, Bob de Jong uit Leimuiden, een medaille op de 10.000 meter wint is groot.
Tuitert werd zaterdag tijdens de Olympische Spelen in Sotsji vijfde op de 1500 meter en onttroond als regerend olympisch kampioen. 'Dit is heel jammer. De tijd was erg goed. Ik heb nog nooit zo snel op een laaglandbaan gereden, maar ik heb het net niet gered. Ik heb geknokt en de verschillen zijn heel erg klein', blikte Tuitert terug op zijn race. Hij liet zijn tranen voor de camera van de NOS de vrije loop.
'Ik had deze wedstrijd heel hoog op mijn lijstje staan. Ik moest het hebben van een uitzonderlijke race. Deze was heel goed, ik heb niks laten liggen en ik kan mezelf niks verwijten, maar ik ben verslagen door een aantal jongen die beter zijn. Dat is de realiteit. Ik kom een tiende van een seconde te kort voor een medaille', aldus Tuitert.
Het zijn Tuiterts laatste Olympische Spelen. Hij won in 2006 brons op de ploegenachtervolging en vier jaar geleden goud op de schaatsmijl. 'Ik heb alles gegeven en geleefd voor dit moment om mijn Olympische 1500 metertitel te verdedigen. Het is een vijfde plek geworden, maar wel strijdend en met opgeheven hoofd.'