Instellingen

VIDEO: 'Bizarre 1500 meter voor Koen Verweij en Mark Tuitert'

Olympische Spelen - Mark Tuitert

ZOETERWOUDE - Jeroen Straathof heeft het te doen met Koen Verweij. De Nederlandse schaatser pakte zaterdag zilver op de Olympische Spelen in Sotsji. Hij kwam 0,003 seconde te kort voor het goud.

'Je wil nu niet in de schoenen van Koen staan. Ik ben ooit wereldkampioen voor junioren geworden op een honderdste punt. Dit is echt krankzinnig', blikt Zoeterwoudenaar Straathof terug. Zelf pakte hij nooit een olympische medaille. Wel werd Straathof, die tegenwoordig voorzitter is van de atleten commissie van NOC*NSF, in 1996 wereldkampioen op de schaatsmijl.

Mark Tuitert uit Roelofarendsveen werd in Sotsji vijfde op de 1500 meter. Dat was een grote teleurstelling voor hem. 'Mark is echt een outsider. Je gaat ervan uit dat hij goed rijdt en dat deed hij ook. Op een gegeven moment staat hij derde en dan zie je dat hij brons verliest. Dat is heel erg jammer.' Zbigniew Brodka (Pol) won het goud, voor Koen Verweij en Denny Morrison (Can).

Komende dinsdag is Bob de Jong uit Leimuiden de eerstvolgende regiogenoot die in actie komt op een schaatsnummer. 'De gedoodverfde winnaar is Sven Kramer. Wat daarna gebeurt is heel erg onduidelijk. De strijd om de plaatsen twee en drie zal gaan tussen Jorrit Bergsma en Bob de Jong, maar ik ben heel benieuwd wat de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee doet.'