Instellingen

Reclassering Nederland: Meer grip op Benno L. bij huisvesting in Leiden

Benno L.

LEIDEN - Op de veroordeelde Brabantse zwemleraar Benno L. is meer grip als hij ergens gehuisvest is. Reclassering Nederland stelt dat er grotere risico’s zijn als zo’n man in de maatschappij gaat zwerven.

Zaterdag lekte uit dat Benno L. een huis heeft gekregen in Leiden. Burgemeester Henri Lenferink besloot een huis te regelen op verzoek van het Openbaar Ministerie. Hij wil met de toewijzing van het huis een landelijke discussie op gang brengen over hoe veroordeelde pedoseksuelen het beste opgevangen kunnen worden.

Volgens directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland kunnen bij huisvesting van pedoseksuelen goede afspraken worden gemaakt over een meldingsplicht. ‘We gaan onverwachts bij hem op bezoek en hij krijgt een behandeling.’ Van Gennip verzekert dat het huis een hele gecontroleerde omgeving is.

Ongepland bezoeken

‘We gaan Benno L. gepland en ongepland bezoeken.’ De veroordeelde pedofiel heeft een enkelband om. ‘We kunnen daarmee controleren of hij niet in de buurt komt van zijn voormalige slachtoffertjes.’ Als dat wel gebeurt, komt de politie meteen in actie.

Van Gennip prijst de burgemeester van Leiden voor zijn besluit om voor Benno L. een huis te regelen. ‘De meeste burgemeesters zijn er kopschuw voor. Het is knap dat Lenferink zijn nek durft uit te steken.’