Examenfraude Ibn Ghaldoun kost miljoenen

DEN HAAG - De inbraak en diefstal van eindexamens in de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam vorig voorjaar heeft miljoenen euro's gekost. Ook kwamen hierdoor rond de 50 docenten en andere medewerkers van de school op straat te staan.
Tot die conclusie komen voormalige bestuursvoorzitter Ayahn Tonca en rector Bart Renders van de school. De school kwam in mei vorig jaar in het nieuws toen bleek dat uit een kluiskamer 27 eindexamens waren gestolen.
Door het faillissement leed het ministerie van Onderwijs een verlies van 1,8 miljoen euro en de gemeente Rotterdam moest 1,2 miljoen euro afschrijven. Daar komt nog bij dat het ministerie en de gemeente samen twee jaar lang in totaal 1,2 miljoen euro extra steken in de nieuwe school, De Opperd. Dat was niet nodig als Ibn Ghaldoun er nog zou zijn.

Voor de rechter

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag taakstraffen tot 170 uur en celstraffen opgelegd aan de plegers van eindexamenfraude bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Drie van de elf verdachten komen respectievelijk uit Delft, Den Haag en Zoetermeer.