West-Safari: Zoetermeerse ijshockeytalenten dé belofte voor Winterspelen 2022

REGIO - De eerstvolgende Olympische Spelen in Zuid-Korea zal nog niet lukken, maar die daarna wordt er ook door Nederlandse ijshockeyers meegedaan. Dat gokken de fans, ouders en spelertjes van de Zoetermeer Panters U12.
Die toevoeging U12 staat voor under twelve, want de spelers zijn allemaal jonger dan twaalf jaar. Zondag mogen ze aantreden tegen Smoke Eaters U12 uit Geleen, de directe concurrent voor een plek in de play offs. Het is dus erop of eronder.

Dure sport

De doelman van de Panters staat haar mannetje. De goalie is namelijk een vrouw en heet Britt. Zij weet zich behoorlijk breed te maken. Dat kán zij ook doen dankzij de vele lagen beschermende kleding die de ijshockeykeeper draagt. En dat is ook meteen wat de sport zo duur maakt. Een helm van 80 euro, een borstplaat, scheenbeschermers, goede schaatsen natuurlijk, zegt één van de moeders die helpen met aankleden. De hele uitrusting kost al gauw een paar honderd euro. Maar alles voor mijn kind!

Reistijd

De ouders investeren daarnaast heel veel tijd in de hobby van hun kind. Omdat er maar zo weinig hallen zijn en zo weinig verenigingen reizen ook de jonkies al het hele land door. Van Geleen tot Groningen en van Den Bosch tot Den Haag, de familie kan van elke uitwedstrijd al direct een dagje uit maken. We hadden pas een toernooi in Geleen, zegt een van de vaders. Toen zijn we met zijn allen maar een nachtje blijven slapen.

Spelen 2022

Het belangrijkste is dat ze er plezier in hebben, zegt oma Huisman die maar liefst drie kleinkinderen komt aanmoedigen. En met dat plezier zit het wel snor. De wedstrijd tegen Geleen wordt met 14-3 gewonnen. Is dit de belofte voor de Winterspelen van de Toekomst?
Zeker weten! Voorzitter Peter Soeters van de Zoetermeer Panters heeft alle vertrouwen in zijn talentjes. Het werk van de Nederlandse IJshockeybond werpt zijn vruchten af. Over een paar jaar staat ook Nederland op de Spelen mee te ijshockeyen. Pyeongchang 2018 is misschien nog wat te vroeg, maar die van 2022 moeten we kunnen redden!

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week volgen verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte de verrichtingen van onze sporters tijdens de Olympische Spelen. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.
>Klik hier voor een overzicht van alle West-Safari's