Instellingen

Duurste hamburger ooit bij Museum Boerhaave

hamburger
hamburger

LEIDEN - Museum Boerhaave heeft een hamburger opgenomen in de collectie. Het is niet zomaar een stukje vlees, het gaat om de allereerste kweekburger ter wereld die een half jaar geleden werd aangesneden in London. Het heeft zo’n 250.000 euro gekost om het vleesschijfje te maken.

Een kweekburger smaakt bijna hetzelfde als een normale hamburger, maar wordt niet gemaakt van een stuk gemalen koe. Het ding wordt gekweekt uit een paar gram spierweefsel van een het dier.

Veel vlees uit weinig koe

‘Met een heel klein stukje koe, kun je 20.000 ton hamburger maken’, zegt conservator Bart Grob van Museum Boerhaave. Met allerlei technieken wordt het kleine stukje koe steeds groter. De cellen vermenigvuldigen zich, spierweefsel wordt met stroomstootjes gestimuleerd om steeds groter en sterker te worden, en op een gegeven moment is er dan een hamburger.

De kweekburger is geschonken aan Museum Boerhaave omdat het een Nederlandse uitvinding is en is gekweekt in Maastricht. Boerhaave is het museum voor Nederlandse innovaties, en de burger past volgens conservator Grob perfect in de collectie.

Geen maden

Om ervoor te zorgen dat niet binnen een paar dagen de maden door de vitrine kruipen, is de gebakken kweekburger wel geprepareerd. ‘We hebben hem geplastineerd’, zegt conservator Grob. ‘Het is de echte hamburger, maar alle structuren zijn vervangen door kunststof’.