GEZOCHT: oud-studenten van seminarie Beresteyn in Voorschoten

VOORSCHOTEN - De gebouwen staan er vervallen bij, verf bladdert van de kozijnen en de deur zit op slot. Seminarie Beresteyn is niet meer wat het ooit is geweest. Tussen 1954 en 1983 studeerden er 454 studenten, onder wie Henk van der Post. Hij wil nu een reünie organiseren, maar heeft nog maar vijftig oud-studenten kunnen vinden.
‘Sommigen willen er gewoon niets meer mee te maken hebben en zijn daarom niet te traceren’, zegt Van der Post. Ook op het seminarie in Voorschoten zijn vervelende dingen gebeurd. ‘Ik ben ook wel eens lastig gevallen’, herinnert Henk van der Post zich. ‘Ik heb ook wel eens een pater van me afgeduwd, maar ik heb er nooit wroeging van gekregen’.

Klachten

Andere studenten wel. Er zijn bij de commissie Deetman die misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht ook klachten binnengekomen over Voorschoten.
Maar het was niet voor iedereen kommer en kwel. Henk van der Post: ‘Ik heb hier een geweldige tijd gehad die vier jaar’.

Digibeten

Misbruik door paters is ook niet de enige reden waarom veel studenten onvindbaar zijn. ‘De meeste oud-studenten zijn de 60 inmiddels gepasseerd en zijn echte digibeten. Ze maken nauwelijks gebruik van internet, het zijn vooral krantenlezers’. Dat is de reden dat Van der Post nu ook probeert via de meer traditionele media in contact te komen met zijn voormalige schoolgenoten.

De dochter van de melkboer

Er valt ook genoeg om over te praten. Al was het alleen maar omdat slechts zo’n dertig studenten de priesteropleiding afmaakten. Ook voor Van der Post was celibataire leven niet weggelegd. Ook al niet op het seminarie zelf. ‘Ik heb ongeveer 8 maanden verkering gehad met de dochter van de melkboer. Dan moest ik ’s avonds ontsnappen hier, en dat kon pas na 23.30 uur als de paters hadden gecontroleerd of iedereen wel op bed lag’.
De reünie staat gepland voor 14 september van dit jaar. Er is wat haast bij, want er zijn plannen om het oude Beresteyn in 2015 te slopen. Het moet dan plaatsmaken voor appartementsgebouwen.
Meer informatie over de reunie is te vinden op een speciale website.