Instellingen

VVD Leiden: 'burgemeester Lenferink handelde solistisch in zaak Benno L.'

Benno L.
Benno L.

LEIDEN - De Leidse Burgemeester Henri Lenferink heeft 'solistisch gehandeld' in de zaak over Benno L. De burgemeester had de buurtbewoners en de gemeenteraad vooraf moeten informeren over zijn komst. Dat vindt Paul Laudy, fractievoorzitter van de VVD in de Leidse gemeenteraad.

'Of ik dezelfde keus had gemaakt als de burgemeester weet ik niet, maar ik vind het merkwaardig dat Lenferink zo solistisch opereert', aldus VVD-er Laudy. Daarmee doelt Laudy op het besluit om de veroordeelde pedofiele zwemleraar Benno L. in Leiden te laten wonen. Hiermee sluit de politicus aan bij kritiek die andere partijen al eerder uitten op het handelen van de Leidse burgemeester. Onder meer de fractievoorzitters van het CDA en de PvdA vinden ook dat de burgemeester de buurt eerder had moeten informeren.

Of de veroordeelde zwemleraar weg moet uit Leiden kan Laudy nu nog niet zeggen. 'Eerst wil ik bekijken of de huidige situatie nog te handhaven is'', aldus Laudy. Desalniettemin heeft hij wel begrip voor het besluit van de burgemeester om Benno L. op te vangen in zijn gemeente.

Later vandaag organiseert de gemeente twee bijeenkomsten waarbij bezorgde bewoners in gesprek kunnen gaan met hem. Voor de bijeenkomsten, om half vijf en om zeven uur, hebben zich volgens een woordvoerder van de gemeente Leiden al enkele mensen aangemeld. Buurtbewoners werden afgelopen zaterdag geïnformeerd op een informatiebijeenkomst. Ook plaatste de gemeente een brief  van de burgemeester op haar website.  Daarvan zijn er zo'n tweeduizend verspreid in en om de wijk waar Benno L. woont.