Instellingen

Gemeente Leiden organiseert bijeenkomsten voor buren Benno L.

LEIDEN - De gemeente Leiden organiseert maandag twee bewonersbijeenkomsten voor mensen die in de buurt wonen bij pedoseksueel Benno L.. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

De bijeenkomsten zijn om 16.30 uur en om 19.00 uur in het Vlietland College aan de Apollolaan. Burgemeester Henri Lenferink zal de bijeenkomsten voorzitten. Bewoners die willen komen, moeten zich vooraf aanmelden.

Benno L. woont tijdelijk in een seniorenflat langs de Apollolaan. Dit weekend demonstreerden 300 bewoners tegen de komst van de veroordeelde oud-zwemleraar. 'We willen in de eerste plaats de bewoners de ruimte geven hun emoties te uiten’, aldus een woordvoerder over de bijeenkomsten.

Veroordeelde pedoseksueel

Benno L. staat onder toezicht van de reclassering. De voormalig zwemschoolhouder kreeg 6 jaar cel voor het misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Op 30 december werd hij onder voorwaarden uit de gevangenis ontslagen.

L. heeft een gebiedsverbod voor 12 gemeenten waar zijn slachtoffers wonen. Hij wordt gecontroleerd door middel van een een enkelband met GPS, die hij altijd moet dragen.

Buitenland

Ook mag Benno zich niet in het buitenland vestigen. Pas eind dit jaar is L. vrij om te vertrekken. Hij wil naar Duitsland waar hij familie heeft. Burgemeester Lenferink zei eerder al dat hij verwacht dat Benno L. niet langer dan 1,5 jaar in Leiden zal blijven.

De advocaat van Benno L., Pieter van der Kruijs, zou het liefst zien dat L. eerder naar Duitsland mag. De man leeft onder mensonwaardige omstandigheden in Leiden, vindt Van der Kruijs. 'Hij bezit vrijwel niets, hij heeft geen geld, geen meubelen en komt vrijwel nooit buiten', aldus de advocaat.