West-Safari: het geheim achter het schaatsgoud van Oranje

DEN HAAG - Is het de onderlinge concurrentie, zijn het de spullen, of zijn het toch de genen? De hele schaatswereld breekt zijn hoofd over het met goud overladen succes van de Nederlandse schaatsers tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ook verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte gaan tijdens hun West-Safari op zoek naar het geheim van de langebaanschaatsers.
'Nederland is het land met de meeste ijsbanen’, zegt één van de bezoekers van De Uithof in Den Haag. Tussen Alkmaar, Heerenveen en Zoetermeer zijn tientallen schaatsbanen en ijshallen. De meeste Nederlanders hoeven niet langer dan een half uur te reizen naar een overdekte baan, en in een goeie winter kunnen veel mensen direct achter hun huis op het natuurijs stappen.

Paplepel

'Het is ons met de paplepel ingegoten’, zegt een andere ervaringsdeskundige. ‘Vroeger werd je ’s winters met schaatsen onder je voeten buiten gezet en was je de hele dag op het ijs', zegt een deelneemster aan de schaatsles.
Een collega beaamt dat. Maar waarom gaat zij als zestiger die al zolang schaatst toch nog op les? 'Je leert er toch wat bij, hè, de techniek.’ Al zien wij als leek dat er in het bochtenwerk nog wel wat bij te slijpen is. 'Ja, maar het gaat iedere week vooruit.' Gelukkig zijn de volgende Winterspelen pas over over vier jaar.

Cor Smit

De Uithof lopen we ook de Westlandse schaatscoryfee Cor Smit tegen het lijf. 'De onderlinge concurrentie van die commerciële ploegen, dát houdt de jongens scherp’, verklaart hij het succes. Smit is grondlegger van één van de eerste commerciële schaatsploegen, maar dan wel voor het marathonschaatsen.
'Ze hebben nu veel meer middelen en ze weten ook veel meer. Die Jac Orie bijvoorbeeld, een echte bewegingswetenschapper, die vertelt de jongens wel hoe ze er het meeste uit kunnen halen.'

Familiebezoek

Amerikaanse media dachten vorige week het geheim te hebben ontrafeld: Nederlanders zijn altijd de hele winter ingesneeuwd en moeten over het ijs een paar dorpen verder op familiebezoek, heette het.
'Nou, de laatste die over het ijs op familiebezoek ging was mijn opa’, zegt een montere schaatsleerling met gezonde blos op de wangen. ‘Vorig jaar hadden we het misschien kunnen doen, toen lag er genoeg ijs, maar ja, toen was de hele familie ook aan het schaatsen.’ Dan zouden ze dus voor een dichte deur hebben gestaan.
Pijnacker
De binnenbaan van De Uithof is gereserveerd voor de echte snelle jongens, daar draait een schaatsploeg uit Pijnacker in uniforme kleding zijn strakke rondjes. ‘Ik ben ook ijsmeester van de ijsbaan van Pijnacker’, zegt één van hen tijdens een dweilpauze. ‘Maar daar hoef ik deze winter niet zoveel aan te doen.’
Het is wel van belang dat ook andere landen het geheim van de Nederlandse schaatssuccessen ontdekken, beamen meerdere schaatsliefhebbers. ‘Anders schrappen ze het nog als olympische sport en staan we volgende keer met lege handen.’

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week volgen verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte de verrichtingen van onze sporters tijdens de Olympische Spelen. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.
>Klik hier voor een overzicht van alle West-Safari's