Instellingen

'Stelend banketbakkertje' uit Voorhout bezwijkt onder druk Alberto Stegeman

VOORHOUT - Een 19-jarige jongeman uit Voorhout heeft berouw getoond, nadat hij ongeveer vijftig mensen via Marktplaats geld aftroggelde. De oplichter, met als bijnaam het 'stelende banketbakkertje', verkocht producten die hij helemaal niet had en leverde.

Webdief Leon van der H. kwam vorig jaar bij journalist Alberto Stegeman in beeld, omdat zijn eigen radeloze moeder het niet meer kon aanzien dat haar zoon tientallen mensen oplichtte. Op slinkse wijze verdiende de jonge Voorhouter duizenden euro's.

Het 'stelende banketbakkertje', die zijn bijnaam dankt aan zijn werk in een bakkerij, was volgens zijn moeder 'na een ruzie met zijn vader uit huis gegaan en gaan zwerven'. 'Hij deed het om onderdak te krijgen', verklaarde zij voor de camera van Stegeman.

'Hippe kleding'

Een poging om Leon te spreken had geen succes, dus besloot de journalist wekenlang zeer opvallend voor het huis van de Voorhoutse oplichter te posten. Op beelden was te zien dat de 19-jarige banketbakker helemaal niet dakloos was, hippe kleding droeg en zelfs rijlessen volgde.

Toch kon de jonge Leon van der H. de druk van Alberto Stegeman en zijn team niet meer aan. Gedupeerden kregen vanuit het niets geld teruggestort op hun rekening. En ook Stegeman kreeg het 'stelende banketbakkertje' onverwacht aan de telefoon.

Leon maakt excuses

'Ik wil mijn excuses aanbieden', aldus Leon. 'Ik vind het slecht voor de mensen die er de dupe van zijn geworden, omdat ze niets hebben ontvangen.' De Voorhouter liet in het telefoongesprek ook weten iedereen terug te gaan betalen en geen zaken meer te doen op Marktplaats.

Journalist Alberto Stegeman zei zondag dat de meeste slachtoffers inmiddels schadeloos zijn gesteld, maar dat hij Leon van der H. wel in de gaten blijft houden.