Sportmarketeer Van den Wall Bake: 'imagoprobleem ADO Den Haag'

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft een imagoprobleem. Dat is mede de oorzaak van de slechte prestaties van de club. Dat stelt sportmarketeer Frank van den Wall Bake in een gesprek met Omroep West.
Een onderzoek van het AD van afgelopen week wijst uit dat ADO niet kan rekenen op veel steun van de fans. Maar liefst 33 procent van de ondervraagden ziet ADO het liefst degraderen. ‘Er is een grote mate van teleurstelling bij de fans’, stelt de sportmarketeer.  ‘Dat is een emotioneel aspect. Dit soort onderzoeken krijgen ook een emotionele reactie. Maar als puntje bij paaltje komt dan zullen de meesten wel zeggen dat ze vinden dat ADO in de eredivisie thuishoort´.
De fans zijn zo teleurgesteld omdat er in het verleden een verwachtingspatroon is gecreëerd waaraan niet wordt voldaan. ´Het nieuwe stadion zou de injectie zijn om mee te gaan draaien in het linker rijtje. Die verwachting  is niet echt ingevuld. En de clubs die vechten om niet te degraderen, zoals PEC Zwolle, Cambuur en GA Eagles spelen aantrekkelijk voetbal. Dus die krijgen daarom ook meer sympathie uit het hele land´.

Imago

´Ze hebben iets te impulsief hun trainer de laan uitgestuurd. En dan is er altijd de discussie over wie er nu eigenlijk de eigenaar is en wie het voor het zeggen heeft op de club. En ook het verleden speelt Den Haag nog steeds parten. In het Zuiderpark was er altijd geweld, er werd gevochten. De sponsors bleven daardoor weg , was er minder geld en konden er minder spelers worden gekocht.´ 

Rust

De belangrijkste factor voor succes is volgens Van den Wall Bake rust. ´Ze moeten niet te impulsief of te emotioneel reageren als het wat minder gaat. In het verleden is aangetoond dat het ontslaan van een trainer niet meteen zorgt voor beter resultaat.´ De impusieve acties en het imago uit het verleden zouden er voor zorgen dat de grote sponsors ADO niet weten te vinden.
Van den Wall Bake vindt wel dat Den Haag een eredivisieclub waardig is. ´Zeker met die mooie faciliteiten van nu. Maar als de emotie gaat prevaleren en als ze afzakken naar de eerste divisie, dan zullen alle negatieve aspecten nog eens worden versterkt.