Instellingen

Burgemeester Leiden: 'Als het fout gaat met Benno L., stap ik op'

Henri Lenferink
Henri Lenferink

LEIDEN - Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft er vertrouwen in dat Benno L. niet weer in de fout gaat terwijl hij in de sleutelstad woont. Er is volgens de burgemeester een goed netwerk van onder andere de reclassering om de veroordeelde pedoseksueel heen.

De burgemeester heeft er zelfs zo veel vertrouwen in dat hij zijn functie eraan verbindt. 'Als het fout gaat met Benno L., dan stap ik op', zei Lenferink maandag tijdens een bijeenkomst voor inwoners van Leiden.

Benno L. woont tijdelijk in een seniorenflat aan de Apollolaan. Dit weekend demonstreerden 300 bewoners tegen de komst van de veroordeelde oud-zwemleraar.

Veroordeelde pedoseksueel

Benno L. staat onder toezicht van de reclassering. De voormalig zwemschoolhouder kreeg 6 jaar cel voor het misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Op 30 december werd hij onder voorwaarden uit de gevangenis ontslagen.

L. heeft een gebiedsverbod voor 12 gemeenten waar zijn slachtoffers wonen. Hij wordt gecontroleerd door middel van een een enkelband met GPS, die hij altijd moet dragen. Bij de bijeenkomst van maandagmiddag was het rustig. Ongeveer 20 mensen kwamen opdagen. Buiten stonden ook enkele mensen, onder wie een met een papier waarop stond dat Lenferink moet aftreden omdat 'Benno L. omringd door scholen woont'.