Instellingen

Verkiezingsdebatten in Oegstgeest over de financiële positie en zwembad Poelmeer

OEGSTGEEST - De verkiezingskaravaan van Omroep West was maandag in Oegstgeest. De dag werd afgesloten met een debat tussen de politieke partijen in café de Gouw. Onderwerpen waren de financiële situatie van het dorp, de bestuurlijke toekomst en het wel of niet renoveren van zwembad Poelmeer.

Bij het eerste debatonderwerp komen de politici nog niet echt op gang. Lokaal Oegstgeest en Leefbaar Oegstgeest debatteren over de financiën van de gemeente, de gemaakte schulden en waarop precies bezuinigd zou moeten worden. Hierbij vervallen beide partijen vooral in technische details.

Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest wijst erop dat de gemeente 100 miljoen aan leningen heeft, waar 10.000 euro rente per dag over wordt betaald. ‘Dan heb je het over een schuld van 4500 euro per inwoner van het dorp.’ De gemeente zou volgens Van den Ouweelen op termijn een financieel risico lopen. Simon Vogel van Leefbaar Oegstgeest ziet de huidige financiële situatie van de gemeente rooskleuriger in: ‘De verliezen zijn boekhoudkundig al verwerkt en de woningmarkt ziet er goed uit’, aldus Vogel.

Mogelijke samenwerking met andere gemeenten

Moet Oegstgeest samenwerken of niet? En zo ja, met welk dorp of welke stad? Als het aan Progressief Oegstgeest ligt mag de burger hierover meepraten. De partij denkt dat inwoners van Oegstgeest zich meer verbonden voelen met Leiden dan bijvoorbeeld Katwijk.

De VVD denkt dat het weinig zin heeft als inwoners van het dorp hierover stemmen via bijvoorbeeld een referendum. Vincent Janssen: ‘De inwoners van Oegstgeest kunnen dit niet alleen bepalen. Zo’n samenwerking is ingewikkeld en er zijn meerdere partijen bij betrokken.‘ De VVD ziet een samenwerking met Katwijk wel zitten omdat dat een zelfde dorps karakter heeft als Oegstgeest.

Zwembad Poelmeer: renoveren of nieuw gebouw?

In het laatste debat tussen de Libertarische Partij en het CDA wordt er gepraat over wat er met zwembad Poelmeer moet gebeuren. Terwijl het CDA een renovatie prefereert, vindt de Libertarische Partij dat het beheer van het zwembad niet eens als taak bij de gemeente zou moeten liggen. ‘Een burger kan zelf bepalen of hij akkoord gaat met de staat van een zwembad. Daar ligt voor ons geen rol’, aldus lijsttrekker Lukas Teijema.