Instellingen

Zoetermeerder Van der Wart naar kwartfinales 500 meter

freek van der wart, shorttrack, short track, olympische spelen
freek van der wart, shorttrack, short track, olympische spelen

ZOETERMEER - Shorttracker Freek van der Wart uit Zoetermeer heeft dinsdag bij de Olympische Spelen in Sotsji de kwartfinales bereikt op de 500 meter.

Van der Wart eindigde als tweede in zijn heat achter de Canadees Charle Cournoyer en die klassering was precies goed voor een vervolg op vrijdag. Van der Wart is op die dag ook al zeker van deelname aan de finale op het onderdeel aflossing.

Leukste afstand

´Dit is de leukste en mooiste afstand. Ik ben de man van de snelle rondjes´, vertelde Van der Wart nadat hij zich als tweede achter had geplaatst voor het vervolg op vrijdag. Dat moet, met ook de finale op de aflossing, zijn dag worden. ´Het is de dag waar ik al heel lang naartoe leef, de dag die ik al die jaren in mijn hoofd heb gehad. En ik sta er, op twee onderdelen´.

Het ging hem in zijn heat ook om de tijd, die van belang is voor de indeling van de kwartfinales. Daarin treft hij vrijdag opnieuw Cournoyer, de Chinees Wu Dajing en de Rus Vladimir Grigorev. Sjinkie Knegt, de andere Nederlander die de heats overleefde, neemt het dan op tegen de Duitser Viktor Knoch, de Rus Semen Elistratov en de Chinese wereldkampioen Liang Wenhao.

Kerstholt

Shorttracker Niels Kerstholt is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken op de 500 meter. Kerstholt eindigde als derde in zijn heat, terwijl een plaats bij de beste twee was nodig voor een vervolg op vrijdag. Kerstholt reed vanaf de start een verloren race, omdat hij bijna struikelde en meteen achteraan lag. Kerstholt komt vrijdag nog wel in actie in de finale op het onderdeel aflossing.

Knegt

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft wel de kwartfinales bereikt op de 500 meter. De winnaar van het brons op de 1000 meter won zijn heat. Het toernooi gaat vrijdag verder. Knegt is op die dag ook al zeker van deelname aan de finale op het onderdeel aflossing.

Knegt rukte op vanaf de derde plek na de start. Hij profiteerde vervolgens optimaal van de valpartij van de Canadese favoriet Charles Hamelin.